Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: România Liberă
Anul şi data apariţiei: 14.10.2010
Tematica: Tinerii romi - condiţiile sociale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Andrei Popescu, Andreea Pocotilă
Titlul articolului: Reţeaua traficanţilor din Ţăndărei se clatină la Londra
Acces online: https://www.romanialibera.ro/actualitate/eveniment/reteaua-traficantilor-din-tandarei-se-clatina-la-londra-202531.html


Un nou raid al Poliţiei Metropoli­tane din Londra a scos la iveală faptul că reţeaua românească de trafic de copii, originară din Ţăndărei, îşi vede încă de treabă în Marea Britanie, chiar dacă interlopii-şefi din România au fost arestaţi în primăvara acestui an şi sunt judecaţi la Tribunalul din Harghita.

În operaţiunea poliţiştilor londonezi de marţi dimineaţă, au fost salvaţi 28 de copii ro­mâni, de etnie romă, cu vârste cuprinse între 3 şi 17 ani, care erau forţaţi să cerşească sau să fure pe străzile capitalei britanice. Printre ei, şi o fată de doar 12 ani, însărcinată, dar şi un băieţel de trei ani, plin de vânătăi şi tăieturi pe faţă, care a fost spitalizat imediat. Şapte adulţi au fost arestaţi şi sunt cercetaţi pentru modul în care au tratat copiii, din exploatarea cărora au scos profituri uriaşe. Potrivit oficialităţilor, raidul poliţiei britanice a fost o continuare a operaţiunii comune „Golf", la care colaborează DIICOT şi Poliţia Română şi care urmăreşte să anihileze reţeaua traficanţilor transfrontalieri din Ţăndărei.

Cum funcţionează sclavia „made in Ţăndărei"

Colin Carswell, inspectorul- şef al Operaţiunii „Golf", a explicat că micii cerşetori sunt exploataţi de bande specializate şi uneori chiar de părinţi, care ajung să fie „sclavi îndatoraţi".  Bandele de traficanţi le promit multor părinţi din România că vor câştiga bani dacă renunţă la copiii lor şi îi trimit în străinătate. Le împrumută bani părinţilor pentru transportul minorilor, apoi le cer o dobândă foarte mare. Durează ani de zile pentru a răscumpăra o astfel de datorie. Între timp, copiii sunt exploataţi fără milă, iar părinţii, forţaţi deseori să devină ei înşişi traficanţi, mergând în Europa pentru a exploata, la rândul lor, alţi copii, după cum povesteşte inspectorul Carswell. Poliţia britanică le-a transmis un mesaj capilor reţelei din Ţăndărei, care mai funcţionează încă la Londra: „Ne apropiem de voi. Prin parteneriatul cu Poliţia Română, aceste bande nu vor mai avea în curând unde să se ascundă".

Cei  181 de copii salvaţi deja, încă în Anglia

 

În primăvara acestui an, în urma arestărilor de la Ţăndărei, 181 de copii au fost salvaţi la Londra. Procurorul Codruţ Olaru, şeful DIICOT, ne-a declarat că minorii se află încă în custodia autorităţilor de protecţie londoneze şi nu s-au întors în România. Oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ialomiţa nu a intrat nici până acum în posesia datelor celor mici. „În vară, am încercat prin toa­te mijloacele să intrăm în po­sesia acelor liste de copii traficaţi, nimeni n-a putut să ni le dea, pe motiv că sunt încă în timpul cercetărilor", ne-a declarat directorul adjunct DGASPC Ialomiţa, Neculai Badea. Angajaţii instituţiei ar fi trebuit să evalueze fiecare caz în parte şi să afle dacă cei mici au o situaţie de risc în familie şi dacă necesită protecţie socială. Cu toate că Ţăndărei este un focar al traficului de copii, DGASPC Ialomiţa a descoperit, în ultimii doi ani, un singur caz de acest fel din localitatea ialomiţeană.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.